با پیشرفت فنآوری و افزایش کاربرد تجهیزات و ماشین آلات در کار و تولید ، مخاطرات و احتمال بروز حوادث در این گونه محیط ها فزونی می گیرد و لازم است جهت حفظ سلامتی خود ، اطرافیان و کارکنان ، تدابیری اندیشیده و لحاظ شود .
همه ساله ، میلیونها حادثه ناشی از کار در دنیا اتفاق می افتد . برخی از این حوادث باعث مرگ و برخی دیگر موجب قطع عضو و ازکارافتادگی موقت می شوند که ممکن است ماهها دوام یابد .
حوادث ناشی از کار سبب ناراحتی افراد بشر و زیانهای اقتصاد می گردند و جامعه متحمل خسارات فراوان می شود . پس بایستی لزوم استفاده از لوازم و تجهیزات ایمنی در جامعه ، نهادینه شود .
تعریف ایمنی :
ایمنی عبارت است از میزان درجه دور بودن از خطر . ایمنی به معنای محافظت کردن خود و کارکنان از آسیبهای مربوط به حوادث کاری است.
البته باید بدانیم که ایمنی به طور صد در صد و مطلق وجود ندارد و عملاً هم هیچگاه حاصل نخواهد شد ؛ از این رو است که گفته می شود ، ایمنی حفاظت نسبی در برابر خطرات است.
میزان خطر قابل قبول با پایین آمدن سطح ایمنی، افزایش و با افزایش سطح ایمنی ، کاهش می یابد .
مسئولیت ایمنی در کار برعهده کیست ؟
همان گونه که یک مدیر برای بهره وری و سودآوری مسئولیتی سنگین دارد ، در مورد ایمنی نیز چنین وضعیتی صادق است . تولید از دست رفته ممکن است از طریق بهبود مدیریت مجدداً بدست آید ؛ اما هیچ راهی برای جبران تلفات انسانی که در نتیجه بروز حوادث حاصل می شود ، وجود ندارد .
راه ها و روشهای پیشگیری از حوادث کار :
۱- وضع مقررات قانونی : تصویب و مقرر نمودن اصول و ضوابطی جهت ملبس نمودن و تجهیز کارکنان و کارگران به لوازم و تجهیزات ایمنی و تعیین جریمه برای کسانی که این اصل را رعایت نکنند .
۲- توجیه کارکنان برای حفظ سلامتی خود : بایستی به هر نحو ممکن ، کارکنان را توجیه نماییم که مجهز شدن به لوازم و تجهیزات ایمنی و رعایت ضوابط آن ، صرفاً جهت حفظ سلامتی آنها می باشد .
۳- بازرسی : در مواقع مختلف ( سرزده و یا از قبل هماهنگ شده ) ، با حضور در بین کارکنان و کارگران ، از رعایت اصول و ضوابط ایمنی از طرف کارگران ، مطمئن شویم .
۴- تحقیقات فنی و کاری : جهت ایمن تر شدن فضای کار و تجهیزات به کار گرفته شده ، از هیچ سعی و تلاشی فروگزار نکنیم ( اختصاص بودجه تحقیقاتی ، برگزاری فراخوان و نشستهای تخصصی و ... ) .
۵- تحقیقات پزشکی و روانشناسی : از آخرین دستاوردهای پزشکی و روانشناسی جهت به حداقل رساندن و پیشگیری از حوادث کار ، بهره ببریم .
۶- آموزش : آموزش ، اساس و زیربنای هر کاری می باشد و بایستی از آخرین روشها و متدهای آموزشی جهت یادگیری و آموزش کارکنان برای استفاده و تجهیز به لوازم ایمنی بهره ببریم .
۷- راهنمایی و تشویق : سیستم تشویق و تنبیه از ارکان لاینفک هر سازمانی است و بایستی برای مراعات کنندگان اصول هر سازمان ، مورد تشویقی و برای فرارکنندگان ، موارد تنبیهی در نظر گرفته شود .
۸- تشکیل کمیته حفاظت و ایمنی کار در کارگاه
تهیه و تنظیم : شهرام مردپور - کارشناس مدیریت امداد در سوانح و مربی جمعیت هلال احمر
شماره تماس : 09147773648