در مواردی که جان مصدوم در خطر است و درنتیجه ، منجر به صدمات عضوي و يا جاني و نيز مشکلات رواني بيمار مي شود ، باید بلافاصله و بدون فوت وقت ، با اورژانس تماس گرفت و درخواست آمبولانس نمود .
مثلاً در اورژانس هاي قلبي ، تنفسي ، گوارشي ، دستگاه اسکلتي ، زنان و زایمان ، اعصاب ، اورژانس های محيطي و شغلي و ... .
به چه مواردی فوریت های پزشکی گفته می شود؟
بيماري ها و حوادث اورژانس به مواردي اطلاق مي گردند که در صورت عدم ارائه به موقع اقدامات امدادي - درماني ، منجر به صدمات عضوي و يا جاني و نيز مشکلات رواني بيمار مي شود.
مثال هایی از موارد اورژانس:
ا- اورژانس هاي قلبي
احساس درد و سنگيني يا فشار در قفسه سينه و احساس سوزش در ناحيه پشت جناغ، مواردي است که ما را به درد با منشاء قلبي مشکوک مي نمايد.
از علائم همراه بيماري هاي قلبي ، تنگي نفس ناگهاني ، ضربان نامنظم قلب به شکل ناگهاني ، فشارخون بالا و يا افت فشار خون ، حالت تهوع و استفراغ ، تعریق و سوزش معده و عدم هضم غذا مي باشد.
2- اورژانس هاي تنفسي
يکي از نشانه هاي هشدار دهنده بيماري هاي تنفسي ، تنگي تنفس است . بايد توجه داشت که " تنگي نفس به معناي تنفس تند نيست" ، بلکه حالتي است که فرد در آن وضعيت به سختي و به شکل غيرعادي تنفس مي کند.
3- اورژانس هاي گوارشي
از مواردي که در بيماري هاي گوارشی، نياز به مداخله اورژانس دارد ، مي توان به خونريزي هاي گوارشي ( استفراغ خوني يا مدفوع قيري شکل) ، درد شکم به شکل حاد که با حساسيت شکم ، استفراغ و يا بي اشتهائي همراه است اشاره کرد . عوارض ناشي از ضربه هاي شديد به شکم نيز جزو موارد اورژانس تلقي مي شود.
4- اورژانس های زنان و زایمان
در خانم هاي باردار، هرگونه سقط ، تشنج ، فشار خون بالا به همراه تاري ديد و تورم دست و پا ، خونريزي هاي شديد و شروع دردهاي زايماني در صورتي که دسترسي به پزشک ميسر نباشد ، به عنوان بيماري هاي اورژانس مطرح هستند.
5- اورژانس هاي اعصاب
موارد زير در بيماري هاي اعصاب ، نياز به مداخله اورژانس دارند :
الف) تشنج و حمله صرعي
ب) سکته مغزي با علائم فلج اعضا، اختلال تکلم و موارد ديگر
ج) اختلال سطح هوشياري
د) سردردهاي شديد و ناگهاني به همراه سفتي گردن و استفراغ مکرر
ه) ضربه به جمجمه يا ستون فقرات به دنبال سقوط از بلندي ها و يا تصادف با خودرو
6- اورژانس های محيطي و شغلي
حوادث محيطي و شغلي، طيف وسيعي از موارد اورژانس را در بر مي گيرند که مهم ترين آنها عبارتند از:
تصادف با وسائط نقليه ، سقوط از بلندي ، سوختگي ، برق گرفتگي ، ریزش آوار ، مسموميت هاي داروئي و شيميائي ، خودکشي ، گزيدگي توسط مار، عقرب و ساير جانوران ، غرق شدگي.
7- اورژانس هاي دستگاه اسکلتي
اين بيماري ها عبارتند از : شکستگي هاي باز يا بسته استخوان ها ، دررفتگي در مفاصل و اندام ها ، پارگي وسيع بافت نرم در اندام هاي بدن.
پس به یاد داشته باشیم ، هنگامي كه يك وضعيت خطرناك رخ مي دهد ، ابتدا اورژانس را خبر كنيد. خبركردن افراد ديگر مانند پزشك شخصي ، بيمارستان ،دوستان ، بستگان يا همسايگان ، تنها باعث اتلاف وقت مي شود و بايد از آن صرف نظركرد.
اگروضعيت اضطراري نبود ، آن وقت به پزشك خود اطلاع دهيد. اما اگر شما درمورد اضطراري بودن وضعيت ترديدی داشته باشيد ، بهتر است به اورژانس اطلاع دهيد.
تهیه و تنظیم : شهرام مردپور - کارشناس مدیریت امداد در سوانح و مربی جمعیت هلال احمر
شماره تماس : 09147773648