گاهی اوقات مجبور می شویم تا برای آوردن کمک و یا رسیدگی به سایر مصدومین ، فرد مصدوم و یا بیهوش را تنها بگذاریم ؛ در چنین مواقعی ، بهترین وضعیتی که می توانیم وی را در آن حالت قرار دهیم تا مشکلی پیش نیاید ، چه وضعیتی است ؟
مصدوم و مريضي كه ضربان دارد و نفس می کشد و احیاناً بيهوش نیز است ، بايد در وضعيت ريكاوري قرار داده شود و باید مطمئن شویم که راه تنفس او باز است .
در اين حالت از مسدود شدن حلق به وسيله زبان جلوگيري گرديده و به دليل قرار گرفتن سر، كمي پائين تر از بقيه بدن ، امكان خروج مايعات از دهان ، مثل بزاق و استفراغ فراهم آمده و از ورود محتويات معده در حين دم به ريه ها ، كه بسيار خطرناك مي باشد، جلوگيري مي گردد .
اگر شما مجبور باشید که فرد مصدوم و بیهوش را تنها بگذارید ، تا زمان رسیدن کمک ، قرارگیری در وضعیت ریکاوری، مطمئن ترین حالت ممکن خواهد بود .
قرار دادن در وضعیت بهبودی در افراد مشكوك به صدمات نخاعي ، ممنوع است .
در مواجهه با مصدومی که به پشت افتاده است ، تکنیک زیر را جهت قرار دادن در وضعیت ریکاوری به کار ببرید :
1- راه هوايي را باز كرده ، اندام هاي مصدوم را در وضعيت مستقيم قرار دهيد ( كنار مصدوم زانو بزنيد . دو انگشت خود را زير چانه و دست ديگرتان را روي پيشاني مصدوم گذارده و به آرامي سر وي را به عقب متمايل كنيد . پاها را دراز كرده و در امتداد بدن قرار دهيد. ساعد و بازويي را كه در سمت شما است ، در زاويه هاي قائم نسبت به بدنش و بالای سرش قرار دهيد ).
2- بازويي را كه دور تر از شما قرار دارد ، بر روي سينه مصدوم آورده و پشت دست وي را زير گونه طرف ديگرش قرار دهيد (مثلاً پشت دست چپ زير گونه سمت راست) و با دست ديگرتان ، پاي همان سمت (سمت مخالف محل قرارگيري خودتان) را تا حد زانوي او به سمت بالا بياوريد .
3- مصدوم را به طرف خود بچرخانيد ؛ در حالي كه دست مصدوم را روي گونه اش نگه مي داريد ، پاي بالايي يا پاي خم شده را به طرف خود بكشيد تا مصدوم به يك پهلو و به طرف شما چرخانيده شود .
نبض و تنفس مصدوم را هر ده دقيقه يكبار ، تا رسيدن كمك ، عوامل امدادی و اکیپ درمانی، كنترل و يادداشت نماييد.
تهیه و تنظیم : شهرام مردپور – کارشناس امداد و نجات و مربی جمعیت هلال احمر
آدرس اینترنتی : www.ujanimen .com