تصادف در لغتنامه دهخدا به معنی مقابل و روبرو شدن بدون قصد است و در اصطلاح به حادثه ترافیک خیابانی یا جاده ای می گویند که در آن دست کم یک وسیله نقلیه با یک وسیله نقلیه دیگر ، یا با یک عابر ) عابرین ( ، یا یک جسم ثابت در کنار جاده برخورد کرده باشد که معمولاً آسیب مالی یا جانی در پی دارد .
حوادث رانندگی از عوامل مهم مرگ و صدمات شدید جانی محسوب می شوند .
ایران از حیث آمار کشته های تصادفات جاده ای در رتبه اول دنیا قرار دارد و سالانه تعداد زیادی از هموطنان عزیزمان در سطح جاده های کشورمان پرپر می شوند .
چون در حالت کلی ، تصادفات جاده ای در مناطقی رخ می دهند که تا رسیدن عوامل اورژانس و هلال احمر زمانبر است و با توجه به زمان طلایی که بایستی نسبت به رفع مشکلات حیاتی ( ایست قلبی و تنفسی ) اقدامات لازم در اسرع وقت انجام یابد و نیز اینکه بر اثر ندانم کاری دیگران ، خارج کردن غیرضروری مصدومین و نیز تجمع بی مورد رهگذران در منطقه تصادف ، شاهد تشدید آسیب های مصدومین و یا در بعضی موارد باعث فوت مصدومان و یا وقوع حوادث ثانویه می شویم ؛ لازم است تا با اتخاذ برخی تمهیدات و تدابیر در نحوه کمک رسانی ، از حادث شدن خسارت های بیشتر و بعضاً غیرقابل جبران پیشگیری نماییم .
نکات مهم مربوط به نحوه کمک رسانی در حوادث رانندگی :
1 ) در اولین فرصت با عوامل اورژانس ) شماره115) و یا هلال احمر ) شماره112) تماس بگیرید و وضعیت حادثه راتشریحکنید .
2 ) اتومبیل خود را در محل مناسب و دور از صحنه حادثه پارک کنید . چراغ های خطر و چشمک زن خودروی خود را روشن کنید .
3 ) سعی کنید بخصوص در تاریکی هوا و شب ها، جلیقه شب نما را به تن کرده و مثلث خطر را در فاصله حدود 45 متری محل حادثه قراردهید .
4 ) حتی المقدور ایمنی خودروی حادثه دیده را تأمین کنید . به طور مثال : اتومبیل حادثه دیده را خاموش کرده و با کشیدن ترمزدستی، اتومبیل را در حالت پایداری قراردهید . اتصال باطری را قطع کنید و ... .
5 ) درصورت واژگونی خودرو - به سقف یا پهلوها - ، به هیچ عنوان آن را به حالت اولیه و چهارچرخ برنگردانید .
6 ) حتی الامکان از جابه جایی و خارج کردن مصدوم از خودرو اجتناب کنید . مگر اینکه خطراتی جان وی را تهدید کند که در این گونه موارد نیز بایستی براساس اصول لازم اقدام کرد .
7 ) هر مصدوم سوانح رانندگی را دارای آسیب گردنی و نخاعی در نظر بگیرید . لذا سر و گردن مصدومین را تا زمان رسیدن عوامل امدادی و اورژانسی ثابت نگهدارید .
8 ) هیچ گاه از عرض خیابان و یا بزرگراه جهت کمک به مصدومین ، بدون احتیاط و باعجله عبور نکنید .
9 ) درصورت آموزش دیدن ، ارزیابی اولیه را بر روی مصدومین بیهوش انجام داده و نسبت به کنترل علائم حیاتی مصدومین اقدامات مناسب را انجام دهید .
10 ) درصورت آتش سوزی خودرو از قسمت موتور و کاپوت، به هیچ عنوان کاپوت را بالا نزنید . چرا که این کار باعثتشدید آتششده و احتمالآسیبدیدن و سوختن خودمان نیز خیلی محتمل خواهد بود . پس باید به طور جزئی که شیلنگ کپسول آتشنشانی رد شود، کاپوت را باز کرده و سپس کپسول - پودری - را زیر کاپوت خالی میکنیم .
تهیه و تنظیم : شهرام مردپور
کارشناس امداد و نجات و مربی جمعیت هلال احمر